Mihaela Miroiu

Mihaela Miroiu este prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, SNSPA, conducătoare de doctorat în Științe Politice și coordonatoare a Masteratului de Politici, Gen și Minorități, membră a Comisiei de Evaluare și Asigurare a Calității, SNSPA. Este specialistă în teorie politică, etică politică, teorii politice feministe, ideologii actuale.

Coordonează colecția “Studii de gen” a editurii Polirom și este autoarea multor studii și cercetări despre rolul și locul femeilor în societate. S-a născut pe 10 martie 1955, la Hunedoara. După 1990, devine teoreticiană și militantă feministă din România.

Ca teoreticiană a politicii a analizat democrația neliberală în postcomunism (“România. Starea de fapt”, în colab.), conservatorismul de stânga (“Societatea retro”, 1999); politicile de gen în societatea postcomunistă si sindromul pe care îl numește “feminism room-service” (“Drumul către autonomie”, 2004). Ca autor de filosofie a publicat “Gândul umbrei”, “Abordări feministe în filosofia contemporană”, 1995 (postmodernism si feminism) și “Convenio”, “Despre natură, femei și morală”, 1996. A inițiat, în România, reformarea studiului filosofiei (1990-1993), programele de cultură civică pentru licee (1995), studiile de gen (1994-1997), studiile doctorale în științe politice (2000), prima colecție de Studii de gen (Editura Polirom, în 2000) cercetarea și codurile etice în universități.

A publicat și publică în presa culturală: “Revista 22”, “Dilema”, “Observator cultural”. Sinteza articolelor sale feministe a fost publicată în volumul „Neprețuitele femei” (2006), iar cea a articolelor pe teme de etică politică în vol. „Dincolo de îngeri și draci. Etica în politica românească” (2007). Este cunoscută internațional prin articole și conferințe de etică politică, analiza tranziției și teorie feministă.