Șerban Constantinescu

Șerban Constantinescu este membru al ATLAS Cluster România la IFIN-HH. A absolvit cursurile Universității Politehnica București, Facultatea de Automatică. În 1968 a fost angajat la Institutul de Fizică Atomică, București-Măgurele, Laboratorul Mașini de Calcul.

A participat la construcția calculatorului electronic IFAC-1, construit numai cu tranzistori românești, care avea o precizie de calcul în virgulă mobilă de 10 cifre zecimale și folosea microprogramarea pentru implementarea instrucțiunilor mașină. În anul 1971 a fost selecționat pentru echipa de asigurare a funcționării calculatorului IBM 370/135 ce urma să fie achiziționat, participând la cursurile de pregătire hard și software la IBM-Franța. Au urmat activitățile legate de noul sistem de calcul CDC (achiziționat în 1980 pentru IRNE-Institutul de Reactori Nucleari Energetici de la Pitești).

Anul 1990 a reprezentat o piatră de hotar pentru IFIN-HH-debutul Erei Internet: trei noi sisteme de calcul dotate cu procesoare Intel 386 la 25 Mhz și sistem de operare UNIX BSD și prima instalare de fibre optice (1991)! În anul 1992, folosind echipamentele donate de Universitatea Carnegie-Melon s-au realizat condițiile pentru conectarea internațională a 600 de persoane din IFIN-HH. În același an a început colaborarea cu experimentele de la CERN Geneva: NA50, care căuta Plasma Quarc-Gluon, apoi experimentul ATLAS, unde a participat la adunarea și prelucrarea off-line de date experimentale.