Petre Guran

Petre Guran este istoric şi bizantinolog, autor a peste 20 de studii de specialitate în franceză şi engleză dedicate antropologiei faptului religios şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină. Petre Guran este iniţiatorul Şcolii de la Buneşti şi a unui proiect de educaţie a tinerilor prin cultură unic în România.

Petre Guran s-a nascut la Bucureşti, pe 5 martie, 1972. A absolvit Facultatea de Stiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, urmând studii de masterat şi doctorat la EHESS, Paris, şi la Universitatea Ludwig Maximilian din München.

Este cercetător ştiinţific la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române, fost membru al Centrului de Studii Elenice al Universităţii Princeton, Statele Unite ale Americii, şi conferenţiar invitat în departamentul de istorie al aceleiaşi universităţi (2004-2006); Doctor în istorie (2003), cu o teză intitulată Sfinţenie regală şi putere universală în lumea ortodoxă, susţinută la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris; alumnus (fost bursier) al Colegiului Noua Europă, fost coordonator al sesiunii româneşti a Programului “Mânăstiri şi identitate europeană.

Primul Colegiu de cetăţenie europeană sub egida Consiliul Europei, membru junior al World Academy of Art and Sciences; unul dintre iniţiatorii şi primul director al Institutului de Studii Liberale.