Ionuţ Budişteanu
S-a născut şi s-a format în Râmnicu Vâlcea, oraş pe care presa americană l-a botezat Hackerville din cauza numărului mare de hackeri. Dar Ionuţ Budişteanu nu a învăţat informatica pentru a fura pe internet, ci pentru a schimba lumea în care trăieşte. La vîrsta de 18 ani, Massachusetts Institute of Technology a decis să boteze un asteroid cu numele său în semn de omagiu pentru geniul din Hackerville.
La vârsta de 3 ani a făcut o pasiune pentru calculatorul din faţa căruia părinţii lui nu-l mai puteau desprinde. La 14 ani parcursese deja toată materia de liceu şi citea cu predilecţie tezele de doctorat prezentate la marile univesităţi americane. A participat la zeci de concursuri internaţionale călătorind dintr-un capăt în altul al lumii. A creat mai multe limbaje de programare şi programe care pot detecta fenomene climatice extreme.
A inventat un aparat care permite orbilor să “vadă” cu limba. La 18 ani a cîștigat faimosul premiu Intel International Science and Engineering din Statele Unite cu proiectul unei mașini care merge singură. Un asemenea prototip fusese deja inventat de Google dar costurile producerii lui erau foarte mari. Ionuț Budișteanu a reușit să inventeze un nou protototip de mașină care merge singură dar la costuri extrem de reduse față de versiunea precedenta. Google a oferit lui Ionuț Budișteanu un salariu în euro cu patru zerouri la sfîrșit dar acesta a refuzat. « Eu nu vreau sa lucrez pentru Google, eu vreau să creez Google », spune el.
Ionuţ Budişteanu este interesat cu prioritate de cercetarea fundamentală din domeniul informaticii. Este de asemenea un inventator foarte activ cu perspective de viitor extraordinare. Toate marile universităţi americane i-au deschis porţile pentru a studia gratuit în Statele Unite, dar Ionuţ Budişteanu a ales să meargă la Universitatea Politehnică din Bucureşti.