Vintilă Mihăilescu
Antropologul cu cel mai mare impact la public din România, Vintilă Mihăilescu ne deschide porţile unei discipline cu ramificaţii extraordinare în istorie, prezent şi viitor şi ne descoperă universul fascinant al unei discipline care ne ajută să privim altfel lumea în care trăim.
Vintilă Mihăilescu, născut pe 23 mai 1951 este cel mai prolific antropolog cultural şi psihosociolog român. În 1974 a absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea din Bucureşti. Cinci ani mai tîrziu a fost numit cercetător al Centrului de Antropologie din cadrul Academiei Române unde a activat până în 1991. Începând cu acest an a coordonat mai multe programe de cercetare şi proiecte pe probleme rurale în cadrul programului european PHARE şi al programelor Băncii Mondiale. Din 2000 este şeful catedrei de sociologie la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice (SNSPA) unde susţine cursurile de antropologie.
A fost profesor invitat la universităţi din Franţa, Elveţia, Germania, Ungaria şi Canada. Este specializat în etnopsihologie, identitate şi etnicitate şi în studiul comunităţilor. Între 2005 şi 2010 a fost director al Muzeului Țăranului Român, instituţie care sub conducera sa a devenit unul din centrele culturale cele mai atractive din Bucureşti. Din 1998 scrie o cronică permanentă în săptămânalul cultural « Dilema Veche ». Este autorul mai multor cărţi de succes din domeniul antropologiei: Fascinaţia diferenţei, Editura Paideia (1999), Socio-hai-hui, Editura Paideia (2000), Socio-hai-hui prin arhipelagul România, Editura Polirom (2006), Antropologie. Cinci introduceri, coordonator Editura Polirom (2007), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape, Editura Polirom (2009), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului, Editura Polirom (2013), Povestea maidanezului Leuţu, Editura Cartier (2013).
Din 2013 – Coordonator al seriei Cartier antropologic al Editurii Cartier.