Ion Lucian

Actor-Regizor-Scriitor-Povestitor inegalabil, Societar de Onoare al Teatrului Național din București (2002), Ion Lucian a fost unul dintre cei mai importanți și mai iubiți oameni de teatru și film ai României.

S-a născut la 22 aprilie 1924, în Bucureşti. A absolvit în 1942 Liceul Matei Basarab și Academia Regală de Teatru și Muzică în 1945. A debutat, încă student, pe scena Teatrului Naţional din capitală (1942) cu Guliță din “Coana Chiriţa“ de T.Muşatescu după Alecsandri, jucând aici până în 1945 în 74 de roluri, printre care Poetul Tulipă din “Mioara“ de Camil Petrescu, Simon Bliss din “Familia Bliss” de Noel Coward, Jaques din “Silvette” de Victor Eftimiu, Nicolas şi Scarciafico din “Prinţesa îndepartată” de Edmond Rostand, Hlestacov din “Revizorul” de Gogol, Florindo din “Mincinosul” de Goldoni, Mickey din “Fascinaţie”, etc.

A jucat pe cele mai mari scene din București: Teatrul de Operetă Alhambra (1945-47), Teatrul Municipal București (1947-52), Teatrul Actorului de film C.Nottara (1952-56), Teatrul Municipal București (1956-60), Teatrul de Comedie (1960-64), Teatrul Ion Creangă (1964-72), pe care l-a fondat și i-a fost și Director, Teatrul de Comedie (1972-90). În anul 1990 a fondat un nou teatru pentru copii, Excelsior, pe care l-a condus până în ultimele sale clipe, dar unde a și montat spectacole care fac sală plină și astăzi.

A fost profesor la Academia de Teatru şi Film între 1952-1956 și la Universitatea Hyperion – 1998-2012. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Societații Autorilor și Compozitorilor Dramatici de la Paris (S.A.C.D.) și Membru al Biroului Executiv al Asociației Internaționale de Teatru Pentru Copiii și Tineret (1965-90). La Teatrul Ion Creangă a regizat spectacole ca “Harap-Alb”, ’’N-aţi văzut dvs. un tată?” și “Salut voios!” (Ed.Jurist şi I.Mustaţă), “Cei trei muşchetari”, “Romeo şi Janette” de Anouilh, dar pentru generații întregi de copii a fost celebru pentru piesele pe care le-a scris și le-a jucat în această perioadă: “Cocoșelul Neascultător”, “ Mușchetarii …Măgăriei Sale”, “Drumul e liber”, “Snoave cu masti”, “Cenusareasa”, “Nemaipomenitele aventuri ale lui Nils”.

Printre rolurile care i-au adus celebritatea sunt cele jucate la Teatrul de Comedie: “Celebrul 702” (Al. Mirodan), Jean din “Rinocerii” (Eugen Ionesco), Fraţii Bullinger – rol dublu, din “Swejk în al II-lea război” și Fairchild din “Gally Gay“ (Bertold Brecht), Mr.Jourdain şi Harpagon din “Moliere la Comedia”, Reporterul din “Procesul d-lui Caragiale“ de M.Ştefănescu.

În anii 1990 a continuat să facă roluri memorabile, dintre care amintim doar pe Fouché într-un spectacol extraordinar cu „Supeul” de Brissville la Teatrul Odeon, rolul lui Talleyrand fiind jucat de Radu Beligan. În anul 2000 a jucat un memorabil Trahanache în montarea lui Alexandru Tocilescu cu „Scrisoarea Pierdută” pe scena Teatrului Național din București.

A primit Premiul UNITER pentru întrega activitate (2001) și, anul următor, Premiul UNITER pentru întreaga activitate pentru copii și tineret.Dintre cărțile sale sunt de amintit “Fantezii pe teme umoristice”, “Steluțe de umor”, “Le petit coq” (Paris). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici de la Paris. I-au fost decernate de-a lungul timpului numeroase premii si distincţii, de la titlul de Artist Emerit (1964) „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”, până la cele de Ofiţer al Legiunii de Onoare – Franţa și de Cavaler al Ordinului Serviciu credincios în grad de Mare Cavaler.

A montat spectacole la Bruxelles, Paris, Montreal, Roma, Osaka, Tel-Aviv, Caen. A interpretat, la Théatre L’Ille de France, Paris, rolurile principale din “Pepere L’ amoral“ de Brigitte Sarthou și “Les contes“ de Eugen Ionesco (piesă pe care a și regizat-o). În Japonia a regizat Osaka “Cocoselul neascultator” (Osaka) și “Cenusareasa”, în care a și jucat. A primit Premiul UNITER pentru întrega activitate (2001) și, anul următor, Premiul UNITER pentru întreaga activitate pentru copii și tineret.